Valóságátalakítás


Lucian Boia* a Nyugat Hanyatlása című könyvében azt írja, a jelenkori demokráciáknak olyan technikai lehetőségeik vannak állampolgáraik megfigyelésére, kontrollálására, irányítására, melyekről a múlt diktatúrái csak álmodtak. S, hogy ezeket a lehetőségeket kihasználják-e
Jacques Ellul** szerint a válasz nem lehet más, mint az igen, szerinte a szabadság és a technika összeegyeztethetetlenek egymással, ha feltalálnak valamit, azt mindenképp használni is fogják, ez, Ellul szerint a modern civilizáció egyik szabálya, ez alól az emberek kontrollálásával lehetővé tevő eszközök sem kivételek.

Egy másik civilizációs szabály Ellul szerint, hogy egy találmány nem használta egy idő után (az egyének szintjén) antiszociális magatartásnak minősül. Erre egy kortárs példa lehet a facebookot nem használókkal szembeni értetlenség, ez odáig is fajulhat, hogy példávul néhány évvel ezelőtt néhány németországi szakértő azt javasolta, hogy akik nincsenek regisztrálva a facebookon azokat tekintsék potenciális terroristának.


Az operációs rendszerek, a vírusirtók, a közösségi oldalak kémprogramként is funkcionálnak. Erre lehet azt mondani, hogy nem kötelező őket használni, az „internet szabadságharcosainak” köszönhetően vannak olyan eszközök, megoldások, melyekkel védhetjük a privát szféránkat.
Az emberek többsége azonban nem törődik ezzel a kérdéssel, mondván „nincs mit rejtegetnem, nem zavar, ha megfigyelnek”, ezt a logikát végigvivén, nyilván az sem zavarná őket, ha a postás elolvasná a levelüket mielőtt kézbesíti?
A továbbiakban néhány gondolat erejéig a facebook-jelenséggel foglalkozunk. Amellett, hogy egy kémprogram (nemcsak azok után kémkedik, akik regisztráltak a közösségi hálóra), a facebook valóságátalakító szerepet is bitorolni kíván. Ezt két szlogen segítségével közelíthetjük meg: „Aki nincs fenn a facebookon, az nem is létezik”, „Amit nem posztolsz, az meg sem történt.”


Tehát a média, amelynek „az lenne” a funkciója, hogy közvetítsen a valóságról, valóság meghatározó, teremtő szerepet tulajdonít magának, a facebook filozófia szerint a profil valóságosabb, mint akihez tartozik, a facebook-esemény fontosabb, mint a valóságos esemény.


A facebook valóságátalakító hatása más módokon is kimutatható, például rengetegen már csak facebookon keresztül olvasnak blogokat, híroldalakat, nemcsak az olvasási szokásokat strukturálja át, hanem vannak olyan kutatások, melyek szerint, az emberi agyat is, az emberek jelentős része képtelen lesz hosszabb szövegek elolvasására, néhány generáció múlva.
S még egy észrevétel, az a tömegembertípus, amely hisztérikusan reagál, mikor valaki „bele akar avatkozni” a magánéletébe, ezek az emberek önként eladják a privát szférájukat globális cégeknek.



*: Lucian Boia: Kortárs román történész a Nyugat Hanyatlása című művét 2015-ben magyarul is kiadták.


**: Jacques Ellul: Francia filozófus, szociológus, laikus teológus, jogász. Számos cikkében, könyvében vizsgálta a technológia társadalomra gyakorolt hatását.