Az új morál és a konzervatív kűldetés

 

Gareth Bale Wales válogtottjának csapatkapitánya,a csehek elleni világbajnoki selejtező mérkőzésen 21 márciusában lekönyökölte Ondrei Kudelát a cseh válogatott hátvédjét bosszúból,mert egy nem sokkal korábban játszott Glasgow Rangers-Slavia Praha Európa liga meccsen Kudela állitólag egy rasszista megjegyzést súgott a Rangers egyik néger játékosának fülébe,ezután elszabadultak az indulatok. A válogatott meccs előtt a walesi válogatott tagjai „piros lapot a rasszizmusnak” feliratú pólókban melegítve demonstrálták hogy ők a „Jóemberek fajához” tartoznak. A „Jóemberek” annak a globalizált pszeudó-vallásnak,vallás utáni valláspótléknak,és pszeudó-ideológiának,ideológia utáni ideológiapótléknak,és a modernitást beteljesítő és meg is haladó posztmodern identitáspolitikának a hívei,amely,minden látszat ellenére leváltotta a még,a modernitáshoz tartozó baloldaliságot és a liberalizmust. Bár ellenfeleik ezt a neoprogresszív woke hullámot gyakran azonosítják a baloldallal és/vagy a liberalizmussal de tévesen,ez már posztideológia,a munkásosztály már le van szarva,és a szólásszabadság is beáldozható a nagy cél, a PC safe space falanszter létrehozása érdekében.

S azért is téves az azonosítás,mert a baloldal és a liberalizmus is magasrendű kultúrát (is) tudott teremteni,a baloldal valódi,tényleges erejét,jelentőségét az adta,hogy a baloldal elsősorban kultúra(volt), a posztmodern újprogresszió viszont kultúraellenes, a youtube, a tik-tok és a többi platform”széttöri”,”feloldja”,megsemmisíti a kánonokat,a posztmodernben leáll a kánonképződés folyamata,míg a modernitásban volt átjárás a szubkultúrák és a kultúra között,tehát a kultúra „el tudta végezni”közösségteremtő feladatát,addig a posztmodern a „feltöredezett” kultúra,a párhuzamos szubkultúrák és a részben az ezekre épülő szélsőséges identitáspolitikák kora. A párhuzamos szubkultúrák között vannak olyanok amelyekhez akár milliós,vagy akár tízmilliós bevonódott réteg tartozik de egyrészt,azért nevezzük párhuzamos szubkultúráknak őket,mert nincs közöttük valódi viszonyulás,másrészt nem emelkednek fel a kultúra szférájába,hogy egy példát hozzunk a modernitásban a rockzene táplálkozni tudott a blues,vagy a jazz világaiból,hogy aztán,bizonyos szegmensei,akár a magas kultúra színvonalára emelkedjenek .A posztmodernben ez a folyamat elakad,nincsenek valódi relációk,a kontextusok egyre „halványodnak”. Szintén súlyosan kultúraellenes az újprogresszív cancel culture,amely segítségével az újmorál inkvizítorai újraírva a múltat,kiátkozhatnak bárkit a kultúrából,a „Jóemberek fajából”. Egy új totalitárius vonásokkal bíró,a Nyugat szellemi,kulturális hagyományát,gyökereit megtagadó és felszámoló civilizáció felépítése zajlik Észak-Amerikában és Nyugat-Európában sikeresebben,előrehaladottabb fázisban,Közép és Kelet-Európában pedig kezdetlegesebben,ez egy új civilizációs törést teremtett a Nyugaton belül. A korabeli német konzervativizmus az első világháborút, a kultúra és a civilizáció háborújaként tételezte ahol a kontinentális német kultúra és az angolszász civilizáció csapott össze. Spengler egymás utáni fázisokként írta le a kultúrát és a civilizációt,a Nyugat Alkonyában a civilizáció fázisaként a Nyugat szellemi,kulturális tartalékainak kimerülését határozza meg. Voltak más gondolkodók, akik a kultúrát és a civilizációt szinonimaként használták ,míg mások a mag és a héj szimbólumait.

Ehhez a most kiépülő neoprogresszív civilizációhoz kapcsolódik egy új morál,amely már nem a Nyugat autentikus hagyománykészletéből és morális talapzatából „táplálkozva” szökkent szárba,hanem a posztmodern identitáspolitikák őrületeit emeli az erkölcsi magasrendűség szférájába,ezzel egyszerre megtagadva,de be is teljesítve a modernitás hagyományellenes „hagyományát”,ennek az új morálnak a nagykövete Gareth Bale,aki civilizatórikus célzattal lekönyökölte az állitólag rasszista megjegyzést tett,tehát civilizálatlan,nem Jóember,közép-európai cseh primitívet,s ezután a neoprogresszív véleményszabályozó média és egyéb online fórumok egy része meg is ünnepelte,tehát Bale az új morál szerint helyesen cselekedett. Mint ahogy azok a rendőrök is akik az angol-magyar vb-selejtező meccsen rátámadtak a magyar és a velük együtt szurkoló lengyelekre miután kifejezték nemtetszésüket az angol válogatott térdeléses gesztusa iránt. Azt persze szívderítő volt látni ,ahogy a magyar és lengyel szurkolók egyesült erővel kiverték,elüldözték a rendőröket a szektorukból,azt már kevésbé,hogy lényegében sehol sem tematizálódott problémaként az angol rendőrség viselkedése,gondoljunk bele milyen felháborodás cunamit váltana az ki,hogyha a lengyel vagy a magyar rendfenntartó erők hasonló módon lépnének fel,mondjuk homoszexuálisok mellett kiálló bármilyen vendégszurkolókkal szemben. Slavos Zizek írja a Leszámolás A Balkán Kisértettel című irásában:”Kusturica példája alkalmat ad arra is,hogy rámutassunk a nyugati Balkán felfogás egy másik sajátosságára:az áttoláson alapuló rasszizmus működési mechanizmusára. Mivel a Balkán földrajzilag Európa része,és fehér emberek lakják,azokat a rasszista kliséket,amelyeket napjaink politikailag korrekt világában senki sem merne afrikaiakkal vagy ázsiaiakkal kapcsolatban használni,nyugodtan alkalmazhatjuk a balkáni népekre”.S nemcsak a balkáni,hanem Közép és Kelet Európa más,többi népére is. Szintén Zizek írja „A Balkán egy olyan kivételes hely,mellyel kapcsolatban a toleráns multikulturalista szabadjára engedheti elfojtott rasszizmusát”. A gyarmatosítók régi,rasszista „nyelvük” helyett,új kulturalista „nyelven”,az új morálra hivatkozva fejtik ki civilizatórikus tevékenységüket. A Nyugaton belűl kulturális háború zajlik már évszázadok óta egyik oldalon 68,a Frankfurti Iskola,a baloldal,a liberalizmus vissza egészen a francia forradalomig,másik oldalon az összefoglalóan konzervativizmusnak nevezhető erők,irányzatok.

A konzervativizmus elvesztette a modernitásért vagy inkább a modernitás ellen vívott háborúját,s most a posztmodern ellen kell megvívnia azt. Közép Európában erőteljesebb az ellenállás,de ennek csupán a volt vasfüggöny évtizedekig fennálló konzerváló hatásai az oka. A posztmodern identitáspolitika,a cancel culture,a kritikai fajelmélet és a többi kritikai elmélet,a gender és transzőrületek már nálunk is kiépítették hadállásaikat,ma még elsősorban az egyetemeken,hogy aztán szétterjedjenek társadalmunkban,mint az intellektuális fertőzések általában,a közösségi média,a streaming szolgáltatók a fő terjesztők,s elsősorban a fiatalokra veszélyesek. Néhány év alatt valakik,valahol az Európai Értékek rangjára,a civilizáltság mértékegységévé tették a posztmodern identitáspolitikák fantazmagóriáit,őrületeit,s nem csak arról van szó hogy beemelték azok közé,hanem kizárólagossá tették őket. Alkottak egy új,a Nyugat valódi értékeit,és a józan észt tagadó,a Nyugat autentikus hagyományát és önazonosságát felszámoló új civilizációt,amely egyre erőszakosabban és rohamosabban tölti ki a rendelkezésre álló kulturális és politikai tereket. A konzervativizmus 21.századi küldetése szembeszállni és legyőzni a posztmodern hidrát.

Guelf