Gondolatok a pedagógussztrájk kapcsán

 A pedagógusoknak igaza van. Mikor e sorok íródnak,három nappal vagyunk túl az október ötödikei sztrájkon és a hídfoglalással egybekötött hatalmas,több tízezer embert megmozgató demonstráción. Most az a kérdés, hogy vihetik győzelemig küzdelmüket?

Először azt vizsgáljuk meg, mely körülmények segítik,aztán aztán azt mik lehetnek a buktatók,melyek azok a rendszermechanizmusok amelyek ki szokták siklatni a hasonló társadalmi mozgalmakat,megmozdulásokat. A pedagógusok társadalmi megbecsültsége,amit a kapitalizmusban a bér és a fizetés fejez ki, az oktatás és az óvodák,vagy a gyógypedagógia színvonala, a tanárhiány,ezek össztársadalmi kérdések,s bár a demonstrációk szervezését,vezetését a globális középosztály honi rétegének gyerekei , a budapesti elitgimnáziumok tanulói csinálják,de a problémák,mégegyszer, össztársadalmiak. Ez most nem a pride,nem a CEU,nem az SZFE "körúton belüli" ( ez most egy kulturális,szellemi tér szinonimája)"nagyon fontos" ügyei,ez valóban az.
Be is indultak a bejáratott rendszermechanizmusok, vagyis megpróbálják a kérdést ellenzék-kormány narratívába helyezni,pontosabban csak ebben a narratívában láttatni,aminek az alapja,hogy a helyzetért a kormány a felelős,ami igaz is. Már ott sertepertél a DK,meg az árnyékkormánya,hogy segítenének,már a legelején kéne elküldeni őket a búbánatos faszba. Ha megint feláll az ellenzék vs kormány narratíva akkor a rendszer ( nem a NER,hanem a NER és az ellenzék által is kiszolgált neoliberalizmus) sikeresen siklatja majd ki ezt a társadalmi mozgást is,ahogy például a "rabszolgatörvény" ellenes mozgalommal is tette. Akkor könnyebb dolguk volt mert már az elejétől nem vettek részt benne munkások,ezért egyszerűen át tudták szervezni a honi globális középosztály ellenzéki ventilálásává,és nyilván most is ez a cél. Erre utal noár, Péterfy Bori, meg a többi lejárt szavatosságú libsi meghívása.
A kormány propaganda médiája csúnyán leszerepelt az ötödikei tüntetés szinte teljes ignorálásával, hogy aztán el kezdje nyomatni az ilyenkor megszokott "ugyanazon forgatókönyv szerint" féle konteós baromságokat. Ez is rámutat miért óriási probléma az autonóm,kormánypárti média hiánya. Aztán megjelentek a tartalmatlan,lényeg nélküli médiapersonák, az ilyen "Istenes Bence"-féle influenszerek,médiatetvek is,hogy kifejezzék szolidaritásukat,de ez ugyanolyan hamis és lényegtelen,mint mikor a foci eb-n fotózkodnak,vagy a tenyerükre rajzolgatnak.
Korábban is voltak hatalmas tüntetések,de a NER meg se rezdült,ez most más,politikai,gazdasági,történelmi turbulenciák rángatják az országot,és nem mellékesen az egész civilizációt,lényegi változások indulhatnak be,nagyon rövid idő alatt. A NER politikájának,kulturkampfos habverésének egyik eredménye,hogy az ifjúság egy részéből megképződött egy antiorbánista youtube,és tik-tok generáció,amelynek becsatornázására készülnek,hogy most végre valóban megszülethessen a korábban vizionált "momentum generáció".
A közeljövőben kiderül milyen végkifejlet irányába történik elmozdulás,ha a bejáratott rendszermechanizmusok lépnek működésbe,akkor sikerül pacifikálni,és csak egy lesz az ellenzéki honi globális középosztály rendszeres gőzkieresztéseinek sorában. De akár lehet egy jelentős mérföldkő is a NER bukásához vezető folyamatban. A magyar társadalom szempontjából az lenne az optimális kimenetel,ha a sztrájkok és tüntetések végül sikeresek lennének,vagyis teljesülnének a követelések, de ez nem lehet a végső cél,csak az első lépés azon az úton,ahol a társadalom végre el kezd foglalkozni azokkal a kérdésekkel,hogy miért kreativitás ellenes az iskola? Mi legyen az alkalmatlan pedagógusokkal? S,hogy egyáltalán mi a funkciója még egyáltalán a közoktatásnak a 21.században?
Guelf

0 hozzászólás